Komedie

Komedie en tragedie zijn genres in het theater. Ze worden afgebeeld op het kenmerkende plaatje van de twee maskers waarvan er één lacht en de ander huilt, dat symbool staat voor theater.

De genres vinden hun oorsprong in het oude Griekenland. Wanneer eenvoudig uitgelegd, zou je kunnen zeggen dat het belangrijkste verschil tussen komedie en tragedie is dat de komedie een humoristisch verhaal is dat goed afloopt, waar een tragedie daarentegen juist een ernstig verhaal vertelt met een triest einde.

Wat is een komedie

Een komedie kan in feite vrij gemakkelijk worden gedefinieerd; het is een verhaal met dat goed afloopt en dat het publiek aan het lachen maakt. In een komedie worden aan de hand van een verhaal de eigenaardigheden van gewone mensen geïllustreerd. Aan het einde heeft de hoofdpersoon altijd zijn doel bereikt, waardoor het verhaal een happy end heeft.

Er komt echter nog meer kijken bij een geslaagde komedie; Volgens de Oude Grieken had een goede komedie niet alleen het vermogen om het publiek gelukkig en aan het lachen te maken, maar kan het publiek ook een spiegel voorgehouden krijgen in ernstige sociale of individuele problemen.

Een komedie kan worden onderverdeeld in allerlei verschillende genres, waarvan kluchten, burlesken, satire of huiselijke komedie enkele voorbeelden zijn.