Romeo en Julia

De tragedie van Romeo en Julia is een toneelstuk dat William Shakespeare schreef toen hij nog aan het begin van zijn carrière stond. Het liefdesverhaal over een jonge Italiaanse man en vrouw van verschillende families, dat eindigt in een tragische dood van de geliefden, is een van de meest populaire theaterstukken gebleken uit het leven van Shakespeare. Naast Hamlet wordt het nog steeds het vaakst uitgevoerd in theaters, en de titelpersonages worden ook wel gezien als twee archetypische jonge geliefden.

Tragische romance

De typische tragedie over de liefde van Romeo en Julia kan zijn oorsprong al vinden in de verre Oudheid. Het plot van het verhaal is gebaseerd op een Italiaanse verzen, maar Shakespeare nam de artistieke vrijheid om nog een aantal belangrijke bijfiguren te introduceren, zoals Mercutio en Paris.

Het verhaal

Al eeuwen bestaat er een heftige vendetta tussen twee machtige families in Italië. Op een dag mondt deze uit in bloedvergieten. Een groep gemaskerde Montagues verstoort een Capulet feest van de Capulets. Hier valt de jonge Romeo Montague als een blok voor Juliet Capulet, die eigenlijk met de keuze van haar vader, graaf Paris, moet trouwen.

Juliet’s verpleegster helpt haar om een huwelijk voor te bereiden met Romeo voor de volgende dag, voordat ze vergeven is aan graaf Paris. Echter de tragedie wil dat Romeo’s poging een straatgevecht te stoppen leidt tot de dood van Juliet’s neef Tybalt. Hierdoor wordt Romeo verbannen.

Juliet doet een wanhopige poging om met Romeo herenigd te worden, en zet haar eigen dood in scene. Helaas krijgt Romeo niet op tijd bericht, en hij denkt dat Julia echt dood is. Hij ontneemt zich het leven in haar tombe. Julia wordt wakker en vindt Romeo’s lijk naast haar. Verscheurd van verdriet pleegt ook zij zelfmoord. De rouwende familie komt besluit vervolgens hun vete te begraven.