Tragedie

Tragedie is een genres in het theater. Op het kenmerkende plaatje van de twee maskers die symbool staat voor theater verbeeldt het huilende masker de tragedie. Dit genre vindt, samen met komedie en satire, zijn oorsprong in het oude Griekenland.

Tragedie

Een tragedie handelt altijd over een buitengewoon persoon die door zijn eigen zwakheid tot de ondergang wordt gevoerd. Het wordt ook wel een treurspel genoemd. Het is een absolute klassieker onder de toneelstukken. Een tragedie als theaterstuk bevat altijd een intrige die een ernstige handeling betreft. Niet zelden loopt deze intrige uit op een noodlottige afloop. Dit wordt een exitus infelix genoemd. Er bestaan echter ook tragedies met een exitus felix, wat een gelukkige afloop betekent.

Een tragedie is in zijn verhaal vaak groots, overdreven en – het woord zegt het al – bijzonder tragisch. Een geslaagde tragedie heeft het vermogen om medelijden en angst op te roepen bij het publiek. In een tragedie gaat het leven van de hoofdpersoon van goed naar slecht. De intrige geeft altijd blijk van een groot probleem, en gedurende de ontwikkeling van het verhaal in de tragedie wordt toegewerkt naar het punt dat de held – de hoofdpersoon – tot inzicht van zijn falen komt. Dit wordt de agnitio genoemd. Na dit punt bereikt te hebben, volgt er een grootse en heftige ommekeer van de situatie. Dit heet de peripetie.

Tragedies hadden deze vorm niet zonder reden: het doel van de tragedie was om op deze manier de geest van het publiek te reinigen – ook wel de catharsis genoemd.